Hírlevél
Kövessen Facebookon!

Fizetési megoldás
Termékrészletek


BETÉTI TÁRSASÁGOK KÉZIKÖNYVE 2023

-17%
ÚJ
BETÉTI TÁRSASÁGOK KÉZIKÖNYVE 2023
12 000 Ft
Akció: 10 000 Ft
Kezdete: 2023.05.21   Vége: 2023.05.30

BETÉTI TÁRSASÁGOK KÉZIKÖNYVE 2023

Formátum: Nyomdai

Megjelenés: 2023. január

Szerző: Dr. Szabó Tibor

Terjedelem: 253 oldal

 • Bt. tagok, ügyvezetők jogállása, feladatai, felelőssége ● Működési szabályok ● Átalakulás, cégmegszüntetés, végelszámolás ● Munkajogi, adózási, könyvelési tudnivalók bt. tagoknak

  Társas vállalkozások belépő cégformája a betéti társaság, ebben alapvetően kisvállalkozások és családi vállalkozások működnek. A kézikönyv bemutatja a betéti társaságok jellemzőit, specialításait, e vállalkozási forma előnyeit, buktatóit. Részletesen foglalkozik a betéti társaság belső szervezetével, kitér a tagok gyűlése működési szabályaira, a tagok jogaira és kötelességeire, felelősségére, jogérvényesítési lehetőségeire. Bemutatja a tagsági viszony megszűnésének lehetőségeit, és a megszűnéskor követendő eljárást. Megmutatja, mivel jár egy betéti társaságban ügyvezetőnek lenni, kiemelten foglalkozik az ügyvezető jogállásával, feladataival és felelősségével. Bemutatja a betéti társaság más cégformába való átalakulásának lehetőségeit is. Van olyan helyzet, amikor a tagoknak a cég megszüntetéséről kell dönteniük. Ennek a legegyszerűbb, legolcsóbb és leggyorsabb módja betéti társaság esetén az egyszerűsített végelszámolás, a könyv megadja ennek részletes forgatókönyvét. 

  Bár betéti társaságokban jellemző a tagi munkavégzés, ha a vállalkozás beindul, alkalmazottakkal is foglalkozni kell. A munkaügyek és kapcsolódó területei – munkavédelem, munkaügyi ellenőrzés – az a terület, ami leginkább jelen van a vállalkozások mindennapjaiban: a cég szürke hétköznapjait a munkajogi szabályok keretezik és néha keserítik. Igen összetett és nagyon kényes terület ez a betéti társaság működésében, az elejétől a végéig kényes adminisztrációval, esetenként szankciókkal terhelt, és minden tekintetben – bérezés, jutalmazás,  szabadságolás, elbocsátás – különleges odafigyelést igényel.

  Az adózási terület a betéti társaságban azért problémás – és azért kívánkozik a betéti társaságok kézikönyve önálló fejezetébe -, mert egyfelől az adóügyvitel a legkisebb Bt-ben is erősen szakértői – könyvelői - feladat, ezzel szemben - másfelől – közvetlenül érinti a társaság vagyoni-pénzügyi helyzetét, ezzel a tagok vagyonát. Ezen ellentétes hatások közepette a betéti társaság tagjai, ügyvezetői eldönthetik, hogy ráhagyják az egészet a könyvelőre, vagy gondos gazdagként e téren is megpróbálják átlátni és tudatosan irányítani legalább a meghatározó folyamatokat, nem kiengedve a kézből a pénzügyek irányítását. A betéti társaságban is fontos  feladat az üzleti tevékenység és az adózás aktuális szabályai összehangolása és a változások folyamatos követése. A betéti társaság üzleti modelljébe be kell illeszteni az adózási folyamatokat. Fel kell tárni, hogy az üzleti tevékenységben hol vannak az adózási pontok, az milyen feladatok elvégzését követeli, kapcsolódik-e hozzá határidő, és a feladat elvégzését hogyan és milyen tartalommal kell dokumentálni – és mindezek elvégzése kinek a munkaköri feladata, felelőssége. Az adózási tevékenység kézben tartásához ad a szakkönyv egy módszertani útmutatót.  

  A kiadvány a betáti társaság tagjai részére rálátást biztosítva a könyvelésre, felvázolja az alapvető számviteli, könyvelési tudnivalókat, amelyekkel a betéti társaság tagjainak és ügyvezetőnek is tisztában kell lenniük.

   

 • Státusz
  ÚJ