Hírlevél
Kövessen Facebookon!

Fizetési megoldás
Termékrészletek


Globális minimumadó

Globális minimumadó
14 690 Ft
Akció: 14 690 Ft
Kezdete: 2024.04.21   Vége: 2024.05.06

GLOBÁLIS MINIMUMADÓ

Szerzők: Dr. Borók Tímea,  Botka Erika, Dr. Czoboly Gergely, Nobilis Benedek

Megjelenés: 2024. február

Oldalszám: 116

 • A kiadó és a szerzők célja, hogy bevezesse az olvasót az új, minden eddiginél komplexebb és globálisabb adónem rejtelmeibe. 

  Az adótanácsadó szakmában új kihívást, új lehetőséget a változások jelentenek. A globális minimumadó újszerűsége, komplexitása és globális jellege is ezen lehetőségeket nyitja meg hosszú távra a szakma képviselői előtt. Könyvünkkel és a hozzá kapcsolódó globális minimumadó-szakértő képzéssel az új adónem adta szakmai fejlődést kívánjuk segíteni.

  A kiadvány hitelességét az adott területen kiemelkedő szakmai tudással rendelkező szerzők garantálják. A  szerzők egyrészt a nemzetközi tárgyalásokon és a hazai adaptációban résztvevő szakemberek, másrészt a nemzetközi adózás, adótervezés területén kiemelkedő elméleti felkészültségük mellett gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkeznek. Mindezt a kiadványban szereplő példákon keresztül hasznosíthatja az olvasó. A szerzők az egyes témakörök különböző szempontú bemutatásával lehetőséget biztosítanak egy adott konkrét gyakorlati feladat célszerű sokoldalú megközelítésére.

 • A globális nemzetközi adózási környezet fejlődési irányának a bevezetőben történő bemutatását követően az első fejezetben a globális minimumadót szakmapolitikai szempontból veszi górcső alá a szerző. Ennek során vizsgáljuk pro és kontra a fő érveket különösen kihangsúlyozva a szabályozásban a magyar érdekeket és ezek érvényesítésének eredményeit. Az új adónem várható hatásának bemutatása során a kiadvány már a lehetséges alkalmazkodási irányokra is felhívja az érintett vállalkozásokban tevékenykedő szakemberek figyelmet.

  A következő két fejezet az irányelv hazai átültetését veszi vizsgálat alá egyrészt a hazai adótörvények, másrészt a számviteli szabályozás szempontjából.

  A második fejezet sorra veszi, bemutatja és elemzi a magyar adórendszerben eddig nem ismert és nem definiált elemeket. Úgy mint a kiegészítő adót, IIR-t, jövedelem hozzászámítást az UTPR-t, elismert nyereséget és veszteséget, az áteresztő szervezetet, halasztottadó-kiigazítást, a vállalati szerkezetátalakításra és holding-struktúrákra vonatkozó különös szabályokat, valamint az eljárási kérdéseket.

  A harmadik fejezet az adónem egyik kulcskérdésével, a színes számviteli háttér alkalmazásával, illetve a magyar alkalmazkodással foglalkozik. Különösen a halasztott és kiegészítő adóra koncentrálva. A halasztott adó alkalmazását szemléletes példákon keresztül tesszük érthetővé és alkalmazhatóvá.

  A negyedik fejezet a magyar leányvállalatok aspektusából vizsgálja a gyakorlati alkalmazás, alkalmazkodás alternatíváit. Ebben a fejezetben a magyar adaptáció és a nemzetközi szabályozás együttes ismeretére alapozva már konkrét példákon keresztül vezeti el az olvasót az egyes területek rejtett bombáinak felismeréséhez. Persze a hatástalanítás adótervezési módszereit sem rejti véka alá a gyakorlati alkalmazásban is tapasztalatokkal rendelkező szerző.