Hírlevél
Kövessen Facebookon!

Fizetési megoldás
Termékajánló
Termékrészletek


Munkaidőkeret és elszámolási időszak gyakorlati alkalmazása

Munkaidőkeret és elszámolási időszak gyakorlati alkalmazása
3 500 Ft

Munkaidőkeret és elszámolási időszak gyakorlati alkalmazása

Szerzők: Greskóné Koller Krisztina, Kissné Horváth Mariann

 • Szerzők: Greskóné Koller Krisztina, Kissné Horváth Mariann
  Kiadás éve: 2019
  Oldalszám: 152 oldal
  Formátum: B/5


  Tartalmi felépítés:

  2019. január 1-jétől is változtak a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó rendelkezések.

  A változások egy része pontosító jellegű, többsége azonban lényeges változásokat hozott a rendkívüli munkaidő mértékében, a munkaidő-beosztásában, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, a munkaidő keret alkalmazása tekintetében. Szabályozásra került az önként vállalt túlmunka, a harminchat hónapos munkaidőkeret alkalmazásának lehetősége. Többek között új rendelkezések jelentek meg a munkaidő-beosztás közlésére, a heti pihenőnapok kiadására vonatkozóan is.

  A munkaidőszervezését érintő lényeges változtatások hatására gondoltuk úgy, hogy a 2014-ben megjelent Egyenlőtlen munkaidő beosztás gyakorlati alkalmazása című kiadványunkat a jogszabályi változások tükrében átdolgozzuk, segítséget nyújtva ezzel a munkáltatóknak a törvénymódosítás rendelkezéseinek alkalmazásában.

  Rendszeresen visszatérő problémát jelent a gyakorlatban az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szabályainak alkalmazása, a munkáltató által alkalmazott munkarend meghatározása, az ehhez kapcsolódó munkaidő-beosztás és annak elszámolása, a munkaidőkeret meghatározása.

  A munka világát meghatározó jogszabályok értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban különböző kérdéssekkel találkozunk, ezek jelentős része a munkaidő-beosztás szabályaival, a munkaidőkeret alkalmazásával kapcsolatban merül fel. Többen a munkaidőkeret fogalmát az új munka törvénykönyvnek tulajdonítják, bevezetésétől tartanak.

  Könyvünkben rávilágítunk arra, hogy a munkaidőkeret intézményét az új munka törvénykönyve hatályba lépése előtt „elődei” is használták, már 1951 óta. Bevezetése ma már a munkaerővel való rugalmasabb gazdálkodást, a munkaidőnek a gazdasági tevékenység hullámzásához való hozzáigazítását teszi lehetővé. Egy olyan eszköz a gazdasági vezetés kezében, melynek megfelelő alkalmazásával a munkaerőköltségek optimalizálhatók.

  Egy rövid történeti áttekintés és az uniós jogharmonizáció ismertetése után összefoglaljuk az egyenlőtlen munkaidő-beosztás gyakorlati alkalmazásának legfontosabb szabályait a jogszabályi változások tükrében. A gyakorlati megvalósítás lehetséges eseteit konkrét példákon keresztül vezetjük le, mellyel célunk, hogy ha az Olvasó kezébe veszi a kiadványt, megtalálja benne azt az esetet, melyet saját munkája során használni tud a munkaidő-beosztásától akár a bérszámfejtésig. A munkaidőkereten kívül külön fejezetben foglalkozunk a 2012-ben hatályba lépett munka törvénykönyvében bevezetett új munkaidő-beosztási szabállyal, az elszámolási időszak intézményével, a jogszabályi módosítás elszámolási időszakra gyakorolt hatásával.

  Kiadványunkkal segítséget szeretnénk nyújtani az egyenlőtlen munkaidő-beosztással, annak elszámolásával foglalkozók napi munkavégzéséhez, gyakorlati útmutatást adni a HR területen dolgozóknak a mindennapi jogalkalmazása területén.